BUSINESS VALUATION: Γιατί είναι απαραίτητο;
Η αποτίμηση των επιχειρήσεων είναι μια σύνθετη οικονομική ανάλυση που πρέπει να διεξάγεται από έναν εξειδικευμένο – πιστοποιημένο επαγγελματία οικονομολόγο με τα κατάλληλα διαπιστευτήρια και εμπειρία.
Η αποτίμηση των επιχειρήσεων είναι μια σύνθετη οικονομική ανάλυση που πρέπει να διεξάγεται από έναν εξειδικευμένο – πιστοποιημένο επαγγελματία οικονομολόγο με τα κατάλληλα διαπιστευτήρια και εμπειρία.
Η ΕΝ.Α ΣΤΕΠ (Εναλλακτική Αγορά Στήριξης Επιχειρηματικότητας) του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί ένα νέο οικοσύστημα χρηματοδότησης το οποίο απευθύνεται κυρίως σε start – ups ή μικρές και μεσαίες εταιρίες (ΜμΕ) για την υλοποίηση / εμπορική εκμετάλλευση / διάθεση των επιχειρηματικών ιδεών τους.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων-GDPR, κάθε μια επιχείρηση που κατέχει γραπτώς ή ηλεκτρονικώς προσωπικά δεδομένα πρέπει να συμμορφωθεί στον νέο κανονισμό και να τηρεί όλους τους κανόνες για την προστασία τους.
Σε μια περίοδο που οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί λόγω των οικονομικών συνθηκών έχουν περιορίσει την υποστήριξή τους στις νεοφυείς επιχειρήσεις, θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης. Αυτή ακριβώς την ανάγκη έρχονται να καλύψουν οι Business angels.
Βασικός στόχος πολλών επιχειρηματιών είναι κάποια στιγμή να πουλήσουν την επιχείρηση τους και να ανταμειφθούν για όλα τα χρόνια θυσιών και σκληρής δουλειάς.
Ένα Business Check Up για κάθε μέγεθος επιχείρησης κρίνετε πλέον απαραίτητο και αυτό γιατί αναδεικνύει και φέρνει στην επιφάνεια διάφορα γκρίζα σημεία της οικονομικής και παραγωγικής λειτουργίας.
Μία δραματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική οικονομία σε σχέση με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα ειδικά στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των δανείων.
Ως ‘Venture Capital’, ή αλλιώς ‘κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών’, νοούμε έναν τρόπο χρηματοδότησης ανάπτυξης μιας επιχείρησης (παραδοσιακής ή νεοφυούς), βάσει του οποίου ο επενδυτής αποκτά τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ως αντάλλαγμα για την παροχή χρηματοδότησης.
Στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα οι επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές με προοπτικές και δυνατότητες, αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα των δανείων τους ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία και την ανάπτυξη τους.
Πολλοί επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν την πραγματική Αξία της εταιρείας τους και ασχολούνται με αυτήν μόνον όταν αναγκαστούν να το κάνουν (π.χ. σε περίπτωση εξαγοράς ή συγχώνευσης ή χρηματοδότησης) αλλά, ακόμα και τότε, συνηθίζουν να καταφεύγουν σε εμπειρικούς τρόπους εκτίμησης.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις. οι σημαντικότερες ανάγκες είναι αυτές της παρακολούθησης των χρηματορροών και των κεφαλαίων κίνησης, μαζί με τον αντίστοιχο χρηματοοικονομικό & στρατηγικό σχεδιασμό.
Σκοπός μίας Οικονομικής Μελέτης για ‘Αποτίμηση Αξίας Επιχείρησης’-‘Business Valuation’, είναι να εκτιμηθεί η ‘εύλογη αγοραία αξία’ της εταιρείας, για τον προσδιορισμό πώλησης ποσοστού μετοχών.
Tα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην άντληση χρηματοδότησης από τις παραδοσιακές πηγές δηλαδή τις τράπεζες.